Suvaldyti ŽIV epidemiją trukdo stigmos ir diskriminacijos epidemija

Atėjo laikas pripažinti, kad ŽIV infekcija yra tokia pat liga kaip bet kuri kita lėtinė liga, su kuria galima gyventi visavertį gyvenimą. Kukliausiais paskaičiavimais pasaulyje per 37,6 mln. žmonių gyvena su ŽIV ir per metus 1,8 mln. vis dar užsikrečia – trims žmonėms, kurie pradedami gydyti antivirusiniais vaistais, tenka du naujai užsikrėtusieji. ŽIV ir AIDS epidemijos savitumus, epidemijos raidą Lietuvoje, pasaulinio ir nacionalinio atsako pasiekimus ir išmoktas pamokas apžvelgiu naujausiame savo straipsnyje „Trys ŽIV epidemijos etapai“.

PSO duomenimis, pasaulyje ŽIV epidemijos pikas buvo 1999 m. Šiuo metu kai kuriuose pasaulio regionuose ŽIV plitimas sumažėjo, bet ne Rytų Europoje arba Vidurio Azijoje, kur ŽIV plinta labai greitai, dažniausiai tarp narkotikus vartojančių asmenų ir jų partnerių. Prieinamas antiretrovirusinis gydymas – labai svarbus, esminis įtakos atsakui turintis elementas. Lietuvoje neliko nė vienos administracinės teritorijos, kurioje nebūtų registruota ŽIV infekuotų žmonių, tačiau ŽIV liga gydoma tik didžiuosiuose miestuose.

Lietuvoje ŽIV infekcijos epidemija apima kelis laikotarpius. Ji prasidėjo tarp vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais, vėliau – tarp švirkščiamųjų narkotikų vartotojų, dabar ŽIV greičiau plinta lytiškai. Tebesitęsiantis ŽIV plitimas tarp narkotikus vartojančių asmenų rodo atsako į narkomanijos problemą spragas, ypač įkalinimo įstaigose.

Tačiau kad ir kokiu keliu plistų, bet kurioje visuomenėje ŽIV epidemija turi tris etapus. Pirmas iš jų – ŽIV infekcijos epidemija, prasidedanti bendruomenėje tyliai ir nepastebimai. Toliau – AIDS epidemija, kuri pasireiškia, kai ŽIV sukelia gyvybei pavojingas ligas. Galiausiai – trečia epidemija – stigmos, diskriminacijos, kaltės ir kolektyvinio neigimo epidemija, dėl kurios sunku veiksmingai stabdyti pirmąsias dvi.

Priėjome naują atsako į AIDS etapą, kai vis aktualesnis ir svarbesnis tampa ne tik šeimos gydytojų bei kitų specialybių medikų, bet ir kitų sektorių (ypač socialinių mokslų, švietimo, teisėtvarkos) bei savivaldos indėlis atsake į epidemiją.

Visą straipsnį „Trys ŽIV epidemijos etapai“ surasite 2018 m. spalio mėnesio Lietuvos bendrosios praktikos gydytojo žurnale ir čia.